Liberec znovu prodává letiště, chce za něj nejméně 106 milionů Kč

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 4. ledna (ČTK) - Liberec znovu prodává letiště. Za areál o rozloze bezmála 60 hektarů chce radnice nejméně 106,309 milionu korun, zjistila dnes ČTK na úřední desce. Provoz letiště musí být zachován, radnice si chce také ponechat předkupní právo na 20 let za původní kupní cenu. Letiště chtěla radnice prodat už loni, příjmy se ale vyvíjely dobře, a tak od záměru vedení města ustoupilo. Letos ale bude Liberec potřebovat každou korunu, vedení proto zvažuje i prodej technických služeb.

Letiště slouží v Liberci od roku 1934. Nyní funguje jako mezinárodní, ale neveřejné. Letadla ze zahraničí se musejí ohlásit 24 hodin předem. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou v Liberci přistávat letadla jen ve dne, areál navíc nemá pevnou přistávací dráhu, takže tam mohou přistát jen malá letadla. Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů Kč, na takovou investici ale město nemá.

O prodeji areálu se jednalo už před sedmi lety, kdy chtěla firma Exonex Airport CZ v Liberci vybudovat mezinárodní letiště. Slibovala do rozvoje areálu investovat půl miliardy korun, projekt ale ztroskotal. Záměr prodat areál letiště pak znovu zveřejnil Liberec na počátku roku 2010, žádal nejméně 104,9 milionu Kč. Zájemce se tehdy našel jediný - zakladatel společnosti Integra Petr Turek. Z prodeje ale sešlo kvůli negativnímu ohlasu veřejnosti i mediální kampani, která se strhla.

Předloni začala radnice o prodeji uvažovat znovu. Nejméně jednoho zájemce o areál už radnice má. Na konci listopadu představila realitní makléřka Iva Löfflerové plány soukromého investora na vybudování mezinárodního letiště. Zájemce, jehož jméno odmítla sdělit v obavě z negativních reakcí veřejnosti, chce v Liberci vybudovat 1200 metrů dlouhou přistávací dráhu. V Liberci by tak mohla přistávat letadla až do 25 tun, která mohou přepravit až 40 pasažérů. Provoz by měl být celoroční a letadla by mohla přistávat i v noci.

Zájemci o letiště mají možnost své nabídky radnici předložit do začátku března, otevírání obálek se uskuteční 6. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK