Za majoritu v Pražské plynárenské nabídne Praha E.ON 5,4 mld.Kč

04.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Za majoritní podíl ve skupině Pražská plynárenská město Praha německému koncernu E.ON nabídne 5,4 miliardy korun, zjistila ČTK. Částka vyplynula ze společného jednání obou stran, řekl důvěryhodný zdroj. Magistrát i E.ON to ale oficiálně komentovat odmítají. Pokud E.ON opustí společnosti Pražská plynárenská i Pražská plynárenská Holding, Praha celou skupinu zcela ovládne. Nyní v ní drží zhruba čtvrtinový podíl.

Výši nabídky, kterou město společnosti E.ON pošle, bude v příštích týdnech schvalovat rada. Radní a posléze zastupitelé pak musí posvětit i další krok, kterým bude samotná smlouva mezi Prahou a energetickou společností. Praha se možným odkupem akcií zabývá už řadu měsíců. Podrobnosti o vyjednávání ale politici vytrvale odmítají zveřejnit.

Ze záměru, který zastupitelé schválili v prosinci, vyplývá, že Praha chce obchodem získat možnost ovlivňovat energetickou politiku v hlavním městě. Zisky z prodeje a distribuce plynu mají posílit příjmy města. Praha by rovněž mohla pružně reagovat na případné mimořádné situace při dodávkách plynu.

Podle dostupných informací má být odkup podílu financován úvěrem, který by ze svých zisků financovala přímo Pražská plynárenská. Podle dřívějšího vyjádření primátorského náměstka Pavla Richtra (TOP 09) by tak obchod nezatížil rozpočet města a nezvýšil jeho zadluženost. Plán ale kritizuje opozice.

V akciové společnosti Pražská plynárenská (PP) drží E.ON celkem 49,35 procenta a dalších 50,2 procenta kontroluje holding, v němž má Praha 51procentní podíl a zbytek ovládá E.ON. Firma zásobuje zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. PP je tak druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK