Koruna po horších datech z průmyslu dále oslabila

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne po horších datech z tuzemského průmyslu rozšířila předchozí ztráty. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 proti pátečnímu závěru k euru slabší o devět haléřů na 25,46 Kč/EUR a k dolaru klesla o sedm haléřů na 19,52 Kč/USD.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka přispěla k dnešnímu oslabení koruny především nová data z tuzemské ekonomiky. "Zprávy z ekonomiky podporují volání po volnější měnové politice, což za současné situace znamená vyšší riziko intervence proti měně. To pro korunu zůstává důležitým negativním faktorem," uvedl.

Ekonomy zklamaly údaje o listopadové průmyslové výrobě, která meziročně klesla o 3,9 procenta. Zahraniční obchod naproti tomu vykázal vyšší přebytek, než se čekalo. "Vyšší než očekávaný byl růst vývozu, i když zde došlo ke zpomalení. Na druhou stranu pokles dovozu dokládá slabost domácí poptávky. Ta táhne domácí ekonomiku dolů a vývoz není dostatečnou kompenzací," dodal Vlk.

Euro vůči dolaru mírně oslabilo na 1,3036 USD/EUR. Důležité zprávy pro vývoj kurzu eura k dolaru se dnes ani v dalších dnech podle Vlka neočekávají a trh tak podle něj mohou ovlivňovat pokračující debaty o americké hospodářské politice.

"Zdrojem nervozity zůstává výhled tvrdých jednání o dluhovém limitu a podrobnostech fiskální konsolidace. Na straně měnové politiky jsou to spekulace o omezení QE (kvantitativního uvolňování). Ty by neměla ovlivnit nová data, pozornost se spíše zaměří na vyjádření centrálních bankéřů," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK