Zisk výrobce telefonů HTC ve čtvrtletí klesl o 91 procent

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 7. ledna (ČTK) - Tchajwanskému výrobci chytrých telefonů HTC klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 91 procent na jednu miliardu tchajwanských dolarů (674,9 milionu Kč). HTC je pátým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, avšak v posledních letech ho trápí silná konkurence větších společností Apple a Samsung.

HTC byl původně smluvním výrobcem telefonů. V roce 2010 a na počátku roku 2011 firma zažila přímo pohádkový vzestup díky vlastním přístrojům s operačním systémem Android firmy Google. Od druhé poloviny 2011 však její zisk výrazně klesá a nedaří se jí udržet krok se silnějšími rivaly.

Výsledky za říjen až prosinec zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zisk až 1,47 miliardy TWD. Zisk klesl i ve srovnání se třetím čtvrtletím, kdy činil 3,9 miliardy TWD. Příjmy se snížily na 60 miliard TWD ze 70,2 miliardy TWD ve třetím čtvrtletí.

HTC by měla na počátku tohoto roku začít prodávat nový model M7. Analytici se však obávají, že firmě se nepodaří vrátit k růstu zisku, protože její marketing i image značky zaostávají za firmami Apple a Samsung.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK