Ceny ropy mírně klesají, na trhu ale přetrvává optimismus

07.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily týden mírným poklesem, v němž ztratily část zisků z minulého týdne. Mezi investory ale přetrvává optimistická nálada založená na předpokladu oživování největších světových ekonomik z útlumu.

Cena severomořské ropy Brent klesla krátce po 16. hodině SEČ o zhruba půl dolaru na 110,80 dolaru za barel a ztratila přírůstek 0,6 procenta z minulého týdne. Americká lehká ropa WTI oslabila o 20 centů na 92,90 USD po růstu o 2,5 procenta v minulém týdnu.

Trh dnes podle analytiků sbíral zisky z nedávného růstu. Minulý týden ropa posílila díky dohodě amerických zákonodárců na odvrácení fiskální krize, která by ohrozila růst největší ekonomiky světa. Později ji oslabily obavy, které vyjadřovali členové měnového výboru americké centrální banky (Fed). Páteční údaje z amerického trhu práce však byly vcelku příznivé a podpořily optimistickou náladu na trhu.

Tento týden se bude trh zaměřovat na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Bude také sledovat vyjádření členů Fedu k vyhlídkám trvání monetární stimulace ekonomiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,80 111,31 New York - Nymex WTI únor 92,90 93,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK