Japonské akcie znovu oslabily, euro smazalo ztráty k jenu

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a investoři se zbavovali především akcií exportérů. Ke snížení cen akcií částečně přispěly obavy, že trh v závěru loňského roku zpevnil až příliš, a je tedy zralý ke korekci. Na devizových trzích se snižoval kurz eura k jenu, evropská měna ale později ztráty smazala.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 90,95 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,86 procenta na hodnotě 10.508,06 bodu. Širší index Topix odepsal 1,04 procenta na 871,88 bodu.

Akcie exportérů jsou atraktivní v době, kdy klesá kurz měny. Výrobci se tak mohou lépe uplatnit na zahraničních trzích, kam z Japonska vyvážejí hlavně výrobci automobilů a elektroniky. Dílčí zájem byl ale znát o akcie firem z takzvaných defenzivních sektorů.

Na devizových trzích měl na kurzy měn vliv komentář japonského ministra financí Taró Asa. Ten řekl, že Japonsko bude nakupovat dluhopisy, které vydává evropský záchranný fond ESM. Díky tomu euro smazalo ztráty, které mělo vůči jenu.

Euro k jenu rychle vystoupilo z úrovní kolem 114,60 JPY na zhruba 115,25 JPY, později se ustálilo na 115,13 JPY. To byla zhruba stejná hodnota jako v pondělí večer v New Yorku. Dolar k jenu oslabil o 0,1 procenta na 87,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK