Španělsko chce zvýšit emisi dluhopisů na více než 121 miliard eur

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 8. ledna (ČTK) - Španělsko má v úmyslu vydat v letošním roce státní dluhopisy za 121,3 miliardy eur (asi 3,1 bilionu Kč). Proti loňsku by to byl nárůst o 7,6 procenta. Letošní rok bude pro Madrid velmi náročný a podle agentury Reuters je pravděpodobné, že se Španělsko bude potýkat s dalším růstem nákladů na dluhovou službu. Vláda tvrdí, že teď s likviditou nemá problém.

Ústřední španělská vláda tvrdí, že plán emise dluhopisů odpovídá snaze snížit letos rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu. Tomu odpovídá schodek asi 50 miliard eur. Vláda přitom stále zvažuje, zda požádá o mezinárodní finanční pomoc.

Ministerstvo financí loni uvedlo, že vydalo dluhopisy za 97 miliard eur a v soukromých aukcích umístilo papíry za dalších 16 miliard eur. Celkem tak země vydala dluhopisy za téměř 113 miliard eur, ačkoliv původní plány počítaly s emisí pouze 86 miliard eur.

Potřeba obstarat si další zdroje financování se objevila v reakci na hospodářský propad, který znamenal výpadek v daňových příjmech. Země také musela pomoci několika regionálním vládám, které jsou bez peněz a které na kapitálových trzích peníze neseženou.

Španělsko se snaží získat zpět důvěru zahraničních investorů. Kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně se podíl zahraničních investorů na celkovém objemu vydaného dluhu loni v listopadu snížil na 35,5 procenta, zatímco na konci předchozího roku to bylo 50,5 procenta. Výprodej vrcholil v polovině roku, kdy byla důvěra na minimu.

V současné době investoři vnímají Španělsko lépe. K tomu loni v létě přispěl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který řekl, že ECB udělá cokoliv, aby eurozónu zachránila před rozpadem.

Absenci zahraničních investorů rychle nahradily španělské banky. Ty v prosinci 2011 držely 16,9 procenta státního dluhu, o rok později už to ale bylo 33,6 procenta.

Ministerstvo financí dnes informovalo, že v únoru přestane vydávat dluhopisy se splatností 18 měsíců. Místo nich začne vydávat dluhopisy se splatností devět měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK