Průmyslové zakázky v Německu v listopadu klesly

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. ledna (ČTK) - Průmyslové zakázky pro německé podniky se v listopadu snížily o 1,8 procenta kvůli propadu poptávky v zahraničí. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Analytici očekávali mírnější pokles, a to o 1,4 procenta.

Domácí zakázky stouply o 1,3 procenta, zatímco zahraniční objednávky se snížily o 4,1 procenta, zejména kvůli výraznému poklesu poptávky mimo eurozónu.

V říjnu průmyslové zakázky stouply o 3,8 procenta. Ministerstvo upozornilo, že pokles zakázek po výrazném růstu v předchozím měsíci není neobvyklý. "Celkově to vypadá, že se poptávka stabilizuje. Ukazuje na to i mírné zlepšení indexů nálady," dodalo.

Údaje nicméně podle agentury Reuters posilují obavy, že německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla. K těmto obavám přispěla rovněž dnešní zpráva o listopadovém poklesu německého exportu. Většina ekonomů však předpokládá, že Německo se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Tempo růstu německé ekonomiky v loňském třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Institut Ifo minulý měsíc předpověděl, že za čtvrté čtvrtletí vykáže německá ekonomika pokles o 0,3 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK