Pražská burza hlavně díky Erste posílila přes půl procenta

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes posílila, hlavní index PX si připsal 0,63 procenta na 1061,20 bodu. Nahoru ho táhly akcie Erste Bank, dařilo se také energetické skupině ČEZ či Komerční bance. Cenné papíry těžební NWR naopak dvě procenta ztratily a zlevnila i pojišťovna VIG, vyplývá z výsledků burzy.

Západoevropské akciové trhy po většinu dne také mírně rostly. "Hlavní indexy sice otevřely mírným poklesem, později se ale dostaly do malých zisků mimo jiné díky tomu, že důvěra v ekonomiku eurozóny vzrostla silněji, než se čekalo. V růstu pokračují banky, jinak se daří spíše defenzivním sektorům, jako jsou telekomunikace nebo farmacie," uvedl Josef Němý z Komerční banky. Aktuálně většina trhů v regionu a západních burz ale mírně ztrácí.

V Praze se v souladu s vývojem v západní Evropě dařilo hlavně akciím Erste Bank, které přidaly 2,72 procenta na 658,10 Kč. Z velkých emisí získal ČEZ 0,76 procenta na 663,50 Kč a Komerční banka půl procenta na 4010 korun. Telekomunikační operátor Telefónica ČR stagnoval kolem 328 korun a pojišťovna VIG spadla o 0,87 procenta na 1030 korun.

Jediným výrazněji klesajícím titulem byly akcie NWR, které dnes podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz doplatily na snížené doporučení od jednoho z důležitých hráčů. Podle údajů serveru Patria.cz snížili analytici UniCredit cílovou cenu na 74 Kč ze 77 Kč a ponechali doporučení "prodat". Akcie NWR dnes zakončily obchodování o 1,98 procenta slabší na 98,90 Kč.

Celkový objem obchodů byl dnes na rozdíl od pondělí lehce podprůměrný, když dosáhl 747 milionů korun, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 797 milionů Kč, doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK