Prosincová nezaměstnanost stoupla na 9,4 pct, poroste i dál

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v prosinci meziročně vzrostla na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta. Podle analytiků to potvrzuje slabý výkon české ekonomiky a naznačuje, že počet nezaměstnaných v dalších měsících ještě poroste.

Bez práce bylo 545.311 lidí, meziměsíčně o 7,2 procenta více. Volných pracovních míst ubylo o 10,1 procenta na 34.893. Na jedno místo tak připadlo v průměru 15,6 uchazeče.

"Počet nezaměstnaných vzrostl v prosinci o skoro 37.000 a dosáhl nejvyšší úrovně od března 2011. Nedá se ale mluvit o překvapivém vývoji. Prosincový přírůstek se zásadně neliší od minulých let a v převážné míře za ním stojí obvyklé ukončování sezonních prací," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů, největší byl v okrese Pelhřimov, a to 22,9 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykázalo Bruntálsko, kde činila 18 procent. Nejmenší nezaměstnaností, 3,6 procenta, se může chlubit okres Praha-východ.

V dalších měsících nezaměstnanost podle Sobíška poroste, vrcholu dosáhne v únoru. "Míra nezaměstnanosti se v té době bude pohybovat proti současnosti o 0,7 procentního bodu výše. To znamená v současné metodice odhadovanou hodnotu 10,1 procenta, jelikož se ale od ledna metodika mění, budeme si zvykat na hodnoty o dva procentní body nižší," uvedl Sobíšek.

Podle nové metodiky ministerstva podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let činil na konci prosince 7,4 procenta. O měsíc dříve to bylo 6,8 procenta. Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší.

Inflace v prosinci meziročně klesla na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta. Podle analytiků by snížení inflace mohlo vést v průběhu letošního roku k dalšímu uvolnění měnové politiky, tedy k devizovým intervencím ČNB. Minimálně do února ovšem centrální banka k takovému kroku nepřistoupí, domnívají se ekonomové.

V inflaci se zatím neprojevuje podle analytiků příliš efekt zvýšení daně z přidané hodnoty. Ten se prý projeví v meziměsíčním růstu inflace za leden. V prosinci stouply spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,1 procenta. Průměrná míra inflace by měla letos podle odhadů klesnout z loňských 3,3 procenta na zhruba 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK