Ceny ropy po zprávě o stavu zásob v USA mírně klesají

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně klesají a ropa Brent zlevnila hlouběji pod 112 dolarů za barel. Mohou za to zprávy o dalším růstu zásob ve Spojených státech, které zastínily i mírně optimistický výhled vývoje globální ekonomiky.

Kolem 17:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 67 centů na 111,27 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 32 centů na 92,78 dolaru za barel.

Největší hliníkárenská společnost v USA Alcoa v noci na dnešek odstartovala sezonu zveřejňování hospodářských výsledků amerických firem. Alcoa byla optimistická ve vývoji poptávky po hliníku, u které čeká další růst i v letošním roce. Její zisk pak byl v souladu s očekáváním a tržby překonaly očekávání.

Americký energetický úřad EIA v úterý uvedl, že těžba ropy letos rekordně poroste a v příštích dvou letech by se mohla zvýšit až o čtvrtinu. Podle analytiků růst dodávek v USA by mohl donutit další producenty, aby snížili těžbu, pokud chtějí udržet ceny nad 100 dolary za barel.

Dnes pEIA oznámil, že zásoby ropy stouply v uplynulém týdnu o 1,3 milionu barelů a vyšší byly i zásoby benzinu. Zpráva EIA přišla den poté, co ropný institut API uvedl, že zásoby ropy podle jeho údajů minulý týden vzrostly o 2,4 milionu barelů. Analytici čekali zvýšení jen o 1,5 milionu barelů.

Pohyby na trhu s ropou jsou však nízké, protože investoři nyní čekají na údaje o obchodu z Číny, další výsledky hospodaření amerických firem a na výsledky zasedání měnového výboru Evropské centrální banky, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 111,27 111,94 New York - Nymex WTI únor 92,78 93,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK