Počet nalezených padělků eurobankovek loni klesl o 12,4 procenta

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 10. ledna (ČTK) - Euro zřejmě loni ztratilo oblibu u padělatelů. Evropská centrální banka oznámila, že počet nalezených falešných eurobankovek se loni snížil o 12,4 procenta na 531.000. Nejvíce se nadále falšují bankovky v hodnotě 20 a 50 eur. ECB rovněž představila novou bankovku v hodnotě pět eur s vylepšenými bezpečnostními prvky.

V druhé polovině loňského roku bylo v oběhu v průměru 14,9 miliardy bankovek. "Když to porovnáme s počtem pravých bankovek v oběhu, podíl padělků zůstává velmi nízký," dodala ECB v prohlášení.

Hodnota falešných bankovek se snížila na 26 milionů eur z 29,9 milionu eur v roce 2011. Celková nominální hodnota bankovek v oběhu v 17 zemích eurozóny loni činila zhruba 890 miliard eur.

Nová pětieurová bankovka obsahuje přidané bezpečnostní prvky, kterou má být mnohem těžší zfalšovat. Je mezi nimi vodoznak a hologram na okraji bankovky, který představuje řeckou mytickou postavu Evropy. Natištěná hodnota pak při naklánění bankovky mění svoji barvu od smaragdově zelené po tmavě modrou. Na obou krajích přední strany bankovky je nový druh rýhování a bankovka je o něco silnější kvůli novému nátěru, kterým je potažena. Pětieurová bankovka je nejvíce používanou v eurozóně a díky novému nátěru by měla být odolnější.

ECB plánuje použít nové prvky i u dalších bankovek, jejich zavádění bude postupné. Nová pětieurová bankovka by se mohla v oběhu v zemích eurozóny objevit od 2. května 2013, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK