Euro po čtvrtečním zasedání ECB pokračuje v růstu

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Evropská měna po čtvrtečním komentáři prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho pokračuje v růstu a vůči dolaru stoupla nejvýše od dubna. Údaje o zahraničním obchodu USA měly pouze okrajový dopad na obchodování a nezabránily zájmu o rizikovější investice.

Kolem 17:00 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3347 USD, když ve čtvrtek posílilo o 1,6 procenta, což byl nejvyšší růst za pět měsíců. K jenu euro zpevnilo o 1,6 procenta na 118,85 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 procenta na 89,05 JPY.

Draghi ve čtvrtek svým komentářem oslabil naději na další snížení úrokových sazeb v eurozóně. ECB ve čtvrtek nechala základní úrokovou sazbu podle očekávání na historickém minimu 0,75 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že schodek zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně zvýšil o 16 procent na 48,7 miliardy USD (933,6 miliardy Kč), nejvýše od dubna. Mohl za to hlavně růst dovozu spotřebního zboží, což je ale pozitivní signál pro budoucí vývoj výdajů spotřebitelů.

Po zasedání ECB se nyní trh soustředí na zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Nová japonská vláda, která vzešla z prosincových voleb, slíbila, že bude tlačit na centrální banku, aby přijala další opatření k povzbuzení ekonomiky. Měnový výbor japonské centrální banky bude zasedat 21. a 22. ledna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK