Analytici: Cena uhlí zůstane letos pod 100 USD za tunu

13.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Průměrná cena uhlí na promptním trhu, tedy k okamžitému dodání, v letošním roce zůstane výrazně pod hranicí 100 dolarů za tunu. Předpovídají to analytici australské banky Macquarie. Na vině je podle nich tvrdá konkurence, nadprodukce a nejisté vyhlídky globální ekonomiky. Navíc Čína, která je motorem růstu, odebírá uhlí stále častěji od svých domácích producentů.

Macquarie odhaduje, že průměrná cena uhlí se bude pohybovat od 90 do 95 dolarů za tunu (od 1735 do 1830 Kč). Vedle klesající poptávky v Číně bude mít podle analytiků vliv například i to, že Kolumbie zvyšuje objem vývozu uhlí do Evropy. Nahradí tak pokles vývozu ze Spojených států a patrně bude usilovat o zvýšení tržního podílu. A to za situace, kdy poptávka v Evropě bude zřejmě stagnovat.

Macquarie je zatím poslední z řady bank, které uhlí na nejbližší období nepředpovídají nejlepší vyhlídky. O mnoho vyšší ale není ani cena uhlí s dodáním příští rok. V současné době se pohybuje kolem 102 dolarů za tunu, což je asi 13 procent pod úrovní, kde byla před rokem. Cena typů, které se těží v Jihoafrické republice a po obou stranách Atlantiku, se na promptním pohybuje kolem 84 až 87 dolarů za tunu.

"Podle našeho názoru není pravděpodobné, že by rok 2013 přinesl nějaké výraznější zlepšení parametrů pro uhlí přepravované po moři. Energetické uhlí by mělo zůstat atraktivní pro nákup, ovšem producenti, kteří surovinu dopravují po moři, budou muset bojovat o podíl na trhu v příbřežních oblastech Číny s čínskými producenty uhlí," uvedla banka.

Cena jihoafrického uhlí by se letos podle analytiků banky mohla na promptním trhu pohybovat v průměru kolem 90 dolarů za tunu, což by byl pokles proti 92 USD loni. U australského uhlí analytici čekají ještě větší pokles, a to na 90 z loňských 97 dolarů za tunu. Uhlí dopravované po moři do Japonska se bude v průměru prodávat za 92 dolarů, zatímco jeho loňská cena činila 115 dolarů za tunu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK