Inflace na Slovensku v prosinci zvolnila na 3,2 procenta

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku loni v prosinci zpomalila na 3,2 procenta z 3,4 procenta v listopadu. Dosáhla tak nejnižší hodnoty od února 2011. Vyplývá to údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v závěru roku klesly o 0,1 procenta, v listopadu se nezměnily.

Vývoj v prosinci byl lepší, než očekávali analytici. Ekonomové předpokládali, že meziroční míra inflace se udrží na listopadových 3,4 procenta.

V průměru za celý minulý rok inflace na Slovensku dosáhla 3,6 procenta. V roce 2011, kdy ceny zboží a služeb stouply o 3,9 procenta, byla inflace na tříletém maximu.

V prosinci proti předchozímu roku se na Slovensku zvýšily ceny hlavně za vzdělání (o šest procent), jakož i v kategorii potraviny a nealkoholické nápoje (o 5,6 procenta). V meziměsíčním srovnání naopak zlevnily například pohonné hmoty.

Letos by tempo inflace mělo dále zvolňovat. Ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo, že spotřebitelské ceny v průměru za celý rok stoupnou o 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK