Dluhová krize stále dusí evropské stavebnictví, ČR není výjimkou

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pokračující dluhová krize v eurozóně a globální ekonomická krize přiměly stavební experty z odborného sdružení Euroconstruct ke zhoršení výhledu evropského stavebnictví pro letošní rok. Černá prognóza se týká také České republiky. Vyplývá to z nejnovější prognózy Euroconstructu, kterou ČTK poskytla jeho členská firma ÚRS Praha.

 

Ještě v polovině loňského roku Euroconstruct pro rok 2012 tuzemskému stavebnictví předpovídal pokles 7,2 procenta, nyní ho mírně korigoval na minus 5,4 procenta. Pro letošní rok nadále předpokládá propad 1,9 procenta. Obrat k růstu o 0,8 procenta má nastat až v roce 2014.

Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu se vloni podle aktualizovaného odhadu propadlo o 4,7 procenta. Klesat má i letos, a to o 1,6 procenta. Objem stavebních prací by tak na konci letošního roku dosáhl 1,27 trilionu eur (zhruba 32,5 trilionu korun), čím se dostane na úroveň devadesátých let minulého století. Jednoprocentní růst má nastat až v roce 2014.

"Vysoká nezaměstnanost, stagnace ekonomického vývoje nebo na mnoha místech dokonce ekonomické propady, stejně jako vyhrocená finanční situace veřejného sektoru, potlačují stavebnictví ve všech jeho segmentech," uvádí zpráva Euroconstructu.

Zavedení eura a významný pokles úrokových sazeb v jihoevropských zemích výrazně zlevnil úvěry. Toto období je tak označováno jako počátek "zlatého věku" evropského stavebnictví, který byl charakteristický velkým rozmachem trhu. "V posledních letech však mezinárodní finanční krize, globální ekonomická krize a krize v eurozóně měla a stále má devastující efekt na výkon evropského stavebnictví. V roce 2014 se bude stavebnictví pomalu zotavovat z úrovně srovnatelné s rokem 1996," odhaduje zpráva.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK