Koruna v úvodu týdne zpevnila vůči euru i dolaru

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Další slovní intervence guvernéra České národní banky Miroslava Singera k jejímu oslabení nevedla. Kolem 10:50 koruna vůči euru proti pátku zpevnila o sedm haléřů na 25,57 Kč/EUR a k dolaru si polepšila o devět haléřů na 19,12 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Tento týden nezačal pro středoevropské měny dobře. Po pátku přišly v úvodu další ztráty, výraznější u maďarského forintu s polským zlotým, mírnější u koruny. Během dopoledne však všechny tři měny náhle posílily," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna si podle něj dopoledne připisovala ze středoevropských měn největší zisky, ostatní jen korigovaly ztráty. Za tímto posílením analytik nevidí žádné nové zprávy.

"Nové zprávy z ČNB u koruny vyvolaly jen nevýraznou reakci a nezabránily jí v současném posilování," dodal Vlk. Guvernér ČNB Singer v rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Týden řekl, že centrální banka má proti vlastní měně nekonečnou sílu a že intervence proti posilování koruny je v prvním pololetí určitě možná.

Jiří Cihlář z Next Finance míní, že koruna bude v úvodu týdne postrádat nová čísla z ekonomiky, která by ovlivnila vývoj kurzu vůči euru. "Bude tak svým vývojem vzhlížet k zahraničí. Na trhu je po ránu výrazně pozitivní nálada, což bude hovořit pro posílení koruny," dodal.

Euro k dolaru se kolem 10:50 obchodovalo na 1,3375 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK