Japonská vláda vyšetřuje úniky paliva z letadel Dreamliner

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. ledna (ČTK) - Japonské ministerstvo dopravy dnes zahájilo vyšetřování dvou úniků paliva z letadla Boeing 787 Dreamliner vlastněného společností Japan Airlines. Tokio to oznámilo poté, co v pátek americké úřady otevřely důkladnou prověrku těchto strojů. Reagovaly tím na sérii závad jednoho z nejmodernějších letadel světa.

Z Dreamlineru Japan Airlines, z něhož minulý týden uniklo palivo na letišti v Bostonu, se během víkendových kontrol v Tokiu objevil nový únik na jiném místě. "Vzhledem k následným únikům paliva nařídil ministr řediteli Úřadu pro regionální civilní letectví zahájit vyšetřování a co nejrychleji nalézt jejich příčiny," uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Američtí vládní činitelé v pátek prohlásili, že Dreamliner je bezpečný, potřebuje však kompletní kontrolu, aby se zamezilo poškození pověsti stroje. První problém se objevil v pondělí v Bostonu, když na palubě Dreamlineru začalo kvůli explozi baterie po zaparkování hořet. V úterý byl zrušen spoj z Bostonu do Tokia kvůli úniku paliva, další letadla měla problémy s elektronikou a prasklým sklem v pilotní kabině. Takovéto závady jsou u zcela nových letadel běžné, obavy ale vzbuzuje jejich rychlý sled.

Boeing uvedl Dreamliner do komerčního provozu těsně před koncem roku 2011. Zatím je v provozu 49 letadel, z toho asi polovinu vlastní japonské aerolinky.

Dreamliner je první letadlo na světě vyrobené z kompozitních materiálů a uhlíkových vláken místo klasického duralu. Boeing má nyní zakázky na více než 800 těchto strojů. Úspěch Dreamlineru je založen na úsporné spotřebě, která je proti běžným letounům nižší o zhruba pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK