IATA přestala poskytovat služby ukrajinským aerolinkám Aerosvit

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. ledna (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) přestalo poskytovat služby ukrajinské letecké společnosti Aerosvit. Napsal to ruský list The Moscow Times, který se odvolává na prodejce letenek. Aerosvit se potýká s finančními problémy a už začal rušit některé lety.

Potíže Aerosvitu nejsou nové, firma se s nimi potýká už delší dobu. Minulý týden firma obvinila platební organizaci Billing & Settlement Plan (BSP), která je součástí sdružení IATA, z porušování dohodnutých platebních podmínek. To byl prý důvod, proč Aerosvit zrušil některé lety.

Aerosvit se domnívá, že BSP nemá ke svému jednání důvod. Firma chce však se sdružením IATA dál jednat a doufá, že se oběma stranám podaří dohodnout na kompromisním řešení. Ruské řízení letového provozu minulý týden uvedlo, že možná už v úterý přestane letadlům Aerosvitu poskytovat servis.

Aerosvit začátkem ledna zrušil některé lety z Thajska, Švédska, Dánska a Izraele. Stovky pasažérů tak zůstaly v zahraničí na letištích.

Server iHned.cz napsal, že pravidelné letecké spojení, které Aerosvit zajišťoval mezi Prahou a Kyjevem, končí. Poslední let se konal dnes. Čeští klienti, kteří mají koupené letenky na spoj Aerosvitu, podle serveru o své peníze nejspíš přijdou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK