Euro stouplo na 11měsíční maximum vůči dolaru

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. ledna (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na 11měsíční maximum vůči americkému dolaru. Jednotná evropská měna nadále těží z poklesu očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Euro vůči dolaru odpoledne stouplo o 0,1 procenta na 1,3354 USD. Během dne vystoupilo až na 1,3403 USD, tedy na nejvyšší úroveň od loňského února. Od začátku letošního roku si jednotná evropská měna připsala 1,2 procenta, napsala agentura Reuters.

ECB minulý týden nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Prezident ECB Mario Draghi označil rozhodnutí bankovní rady za jednomyslné a poukázal na pozitivní vývoj na finančních trzích a v bankovním systému a na vyhlídky na oživení ekonomiky během tohoto roku.

"Vidíme příznivé prostředí pro euro a očekáváme, že během tří měsíců tato měna vystoupí na 1,35 USD," uvedl analytik Marcus Hettinger ze společnosti Credit Suisse.

Euro dnes posílilo rovněž vůči japonskému jenu. Vyšplhalo se až na 120,12 JPY, což představuje nejvyšší úroveň od května 2011. Japonská měna je pod tlakem kvůli očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK