Růst cen vývozu a dovozu v listopadu meziročně opět zpomalil

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Růst cen zahraničního obchodu v listopadu meziročně opět zmírnil. Vývozní ceny stouply o 0,3 procenta a dovozní o 1,3 procenta. Proti předchozímu měsíci se tyto ceny shodně zvýšily o 0,9 procenta. Nejvýrazněji přitom v zahraničním obchodu ve sledovaném období rostly potraviny, informoval dnes Český statistický úřad.

V meziročním srovnání největší vliv na ceny vyváženého zboží mělo zdražení chemikálií o čtyři procenta. Ceny potravin stouply o 5,5 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 1,7 procenta a strojů a dopravních prostředků o půl procenta. Významněji zlevnily minerální paliva o 9,1 procenta a polotovary o 1,1 procenta.

Na vývoji dovozních cen se podepsaly ceny minerálních paliv, které stouply o šest procent. Potraviny zdražily o osm procent, chemikálie o 2,6 procenta a stroje a dopravní prostředky o 0,9 procenta. Ostatní suroviny zlevnily o 10,7 procenta a polotovary a průmyslové spotřební zboží shodně o 0,8 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziročně klesly na 99 procent, 36. měsíc tak zůstaly v negativních hodnotách. Meziměsíčně se snížily na hodnotu 100 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK