Na dluhy poskytovatelé půjček nezapomínají

15.01.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


K získání menší půjčky dnes nepotřebujete shánět ručitele ani prokazovat výši příjmu. Někteří lidé se mohou snadno dostat do situace, kdy již nejsou schopni vypůjčené peníze splácet. Jak se nedostat do začarovaného kruhu splátek? Kterým společnostem se raději vyhnout?

Nabídku výhodné půjčky bez ručitele dnes můžete najít doslova na každém rohu. Prohlédněte si například sloupy veřejného osvětlení v blízkosti vašeho domu, dost možná narazíte alespoň na jednu. Většinou najdete trefný slogan snadného života na dluh a telefonní číslo. Představa, že tuto nabídku někdo využije, působí absurdně. Letáčky lákající k výhodné půjčce potvrzují, že lidé jsou schopni ledasčeho. Velmi smutné je, že mnozí se do dluhů nedostanou kvůli zoufalé životní situaci, ale kvůli touze po novém autě nebo neochotě platit nájem.

Pštrosí technika nefunguje

Zavírat oči a říkat si, že se vše nějak vyřeší (nebo že se dluh dokonce promlčí), zkrátka nepomáhá. Pokud jde o peníze, nezapomínají instituce ani jednotlivci. Právě naopak.

Životu na dluh, pokud netrpíte nadprůměrnými příjmy a dědictvím po strýčkovi z Ameriky, se vyhýbá jen těžko – na koupi auta nebo bytu z vlastní kapsy většina lidí nemá, z čehož tyjí celá mračna bank i nebankovních společností. Je to ale zavedený modus vivendi, a pokud jste schopni dodržet podmínky, není třeba se toho děsit.

Horší je to s půjčováním si na nesmysly (např. na vánoční nákupy a spotřební zboží všeho druhu), tedy na věci, bez kterých se snadno obejdete. Do spirály dluhů se můžete dostat i při zadlužování se u pochybných společností, kvůli lenosti nebo důvěřivosti projevující se neochotou číst drobné poznámky na okraji smlouvy.

Jak žít s dluhy bezbolestně:

  • Nezadlužujte se, pokud to není opravdu důležité.
  • Sehnat si předem dostatek informací a pečlivě je prostudovat – diskuzní internetová fóra vás pomohou nasměrovat, osobní návštěva v bance nebo zvolené instituci je ale nutná.
  • Peníze si půjčujte jedině od zavedené společnosti s dobrým jménem – pokud možno bankovní – ne že by na vás nevydělala, ale udělá to vcelku civilizovaně a nemusíte se bát obezliček určených k nachytání důvěřivého zákazníka. Bankovní úředník by vás měl informovat vcelku spolehlivě, v každém případě ale buďte připraveni; měli byste vědět, nač se ptát.
  • Za každou cenu se vyhněte podivným společnostem, stejně jako těm, o kterých nejsou snadno přístupné informace.
  • Spočítejte si předem, kolik si můžete dovolit splácet.
  • Nezapomeňte na finanční rezervu – nepředvídatelné události mají ve zvyku přicházet v tu nejnevhodnější dobu. Považujte to za přírodní zákon a nenechte se zaskočit.
  • Pohlídejte si splátky – nejlépe skrze trvalý platební příkaz. Vcelku se také hodí mít v termínech splátky dost peněz na účtu, z čehož vyplývá, že trvalé příkazy není vhodné nastavovat do doby před výplatou.
  • Nepořizujte si několik různých úvěrů – platíte zbytečné poplatky a snadněji něco přehlédněte. Lepší je jeden i větší úvěr než několik malých – už splácené úvěry je možné konsolidovat do jednoho; získáte tak výhodnější úrok.

 

Více informací o půjčkách, jejich rizicích a bonusech najdete ZDE.

Jak z dluhové pasti?

Když se navzdory všem dobrým předsevzetím ocitnete v situaci, v níž nemůžete splácet své dluhy a cítíte se v pasti, je nejvyšší čas nechat si poradit. Pokud možno už v okamžiku, kdy vycítíte blížící se problém.

Dluhové poradenství poskytují občanské poradny v mnoha městech České republiky – jejich seznam najdete na portálu Asociace občanských poraden. Mohou vám pomoci tam, kde si sami už nevíte rady.

Oddlužení

Krajní možností v případě vysokých dluhů je ohlášení osobního bankrotu a žádost o oddlužení. Jakmile podáte návrh na oddlužení, přestanou se vám do jeho vyřízení navyšovat úroky. Soud vás může zbavit dluhů až na 30 % z nich, které musíte splatit do pěti let. Tuto možnost mají pouze fyzické osoby zavázané více věřitelům. Nejde ale o nic jednoduchého ani příjemného.

O formě vyrovnání dluhu rozhoduje soud a vaši věřitelé, kteří mohou nařídit prodej vašeho majetku; ztrácíte dočasně právo rozhodovat o svých záležitostech.

Dokud nesplatíte oněch 30 % dlužné částky, musíte na její uhrazení dávat všechny své příjmy (nejen plat) krom minimální částky, kterou vám soud nechá na živobytí.

Formulář návrhu je složitý, obsáhlý a vyžaduje doložení nemála úředních listin s ověřenými podpisy. Když se spletete, prodraží se to.

Autor článku

Tereza Dědinová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY