Počet uživatelů internetu v Číně loni stoupl o deset procent

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 15. ledna (ČTK) - Počet uživatelů internetu v Číně loni stoupl o deset procent na 564 milionů přestože úřady se stále více snaží upevnit kontrolu nad internetovým obsahem. K růstu přispěly hlavně uživatelé mobilního internetu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Čínské centrum pro informace o internetové síti.

Počet uživatelů se zvýšil o 51 milionů, což je více než činí počet obyvatel Španělska. Počet uživatelů, kteří se připojují na internet prostřednictvím mobilních telefonů, tabletů a dalších mobilních přístrojů stoupl o 18,1 procenta na 420 milionů.

Čína podporuje používání internetu pro podnikání a vzdělání. Snaží se však zablokovat připojení k materiálům, které považuje za podvratné nebo obscénní a zpřísňuje svoji kontrolu nad obsahem internetu. Minulý měsíc Čína přijala přísnější pravidla pro kontrolu internetu. Mimo jiné legalizovala mazání příspěvků nebo celých stránek, které podle mínění úřadů obsahují nelegální informace. Poskytovatelé internetového připojení jsou napříště povinni takový obsah sami předávat úřadům, aby jeho vkladatele mohly potrestat, napsala agentura AP.

Internet v Číně nyní používá více než 40 procent populace. Číně podle počtu uživatelů patří celosvětově první příčka, podíl obyvatel na síti je však stále velmi nízký. V technologicky rozvinutějších zemích východní Asie, jako Japonsko a Jižní Korea, internet používá více než 70 procent populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK