Moody's snížil rating tří největších bank na Kypru

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ratingová agentura Moody's Investor Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti třem největším kyperským komerčním bankám hlouběji do spekulativního pásma. Důvodem je nejistota kolem jednání země o finanční pomoci se zahraničními věřiteli. Agentura rovněž varovala před dalším snížením.

 

Moody's nyní hodnotí Bank of Cyprus, Laiki Bank a Hellenic Bank známkou Caa2, což je téměř na dně ratingové stupnice. Minulý týden Moody's snížila rating Kypru o tři stupně na Caa3.

Moody's upozornil, že stále nejsou jasné podmínky záchranné pomoci od Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, ani termín, kdy bude dohoda o pomoci podepsána. Zvyšující se riziko krachu kyperské vlády by pak mohlo ublížit problémovým bankám i v případě, že obdrží peníze ze záchranného fondu, napsala agentura AP.

Kypr požádal Evropskou unii a MMF o pomoc loni v červnu poté, co dvě největší místní banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na Řecko a byly nucené požádat o pomoc stát. Země se rovněž potýká s první recesí za téměř 40 let a více než rok nemá napojení na kapitálové trhy.

Kypr je třetím nejmenším členem eurozóny. Výše pomoci zatím nebyla stanovena, podle zdrojů by mohla činit 17,5 miliardy eur (448,3 miliardy Kč), což je téměř výše ročního hrubého domácího produktu země.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a je pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK