Zadlužená tanvaldská textilní společnost Seba T je v úpadku

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 15. ledna (ČTK) - Zadlužená tanvaldská textilní společnost Seba T je v úpadku. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku. Společnost je v insolvenčním řízení už od loňského 19. září. Průtahy v řízení zavinila změna sídla společnosti, které Seba T přesunula na začátku září do Šumperku a návrh na zahájení insolvenčního řízení podala u ostravského soudu. Většina věřitelů i majetku je však v Libereckém kraji, Vrchní soud proto rozhodl, že řízení převezme pobočka krajského soudu v Liberci.

Výrobce lůžkovin a profesního ošacení Seba T měl už delší dobu problémy, v srpnu proto podali návrh na zahájení insolvenčního řízení zaměstnanci a poté jeden z věřitelů. Teprve pak podalo vlastní návrh i vedení textilky. Předseda představenstva Seby T Filip Závěrka v návrhu přiznal problémy společnosti. "V důsledku hospodářské krize, která zasáhla v minulých letech Českou republiku, došlo k významnému úbytku zakázek a ke zhoršení platební morálky zákazníků," uvedl.

Textilce se nepodařilo realizovat jednu významnou zakázku a tím se proti původnímu plánu výrazně snížily její tržby. Přes veškerou snahu není podle Závěrky schopna dostát závazkům vůči věřitelům, a 21. srpna proto zastavila platby. Výroba v továrnách v Bílině na Teplicku a v Plavech na Jablonecku se zastavila, většina zaměstnanců podala výpověď kvůli zpožďování mezd. Problémy s jejich vyplácením měla firma už od loňského jara. Ze 130 pracovníků jich zůstalo 15.

Firma dluží podle soudu více než 140 věřitelům přes 170 milionů korun, z toho 130 milionů představují závazky zajištěné většinou nemovitým majetkem. Přes 30 milionů korun dluží textilní společnost finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám a úřadu práce, který od zahájení insolvenčního řízení na mzdách a náhradách zaměstnancům vyplatil bezmála 1,6 milionu korun.

Vedení společnosti původně žádalo soud o povolení reorganizace prodejem majetkové podstaty nebo její části. Návrh ale vzalo v listopadu zpět. "Lze předpokládat, že navrhovaný způsob řešení úpadku formou reorganizace nebude mít podporu většiny věřitelů," uvádí se v návrhu. Souhlas nadpoloviční většiny věřitelů je jednou z podmínek pro povolení reorganizace. Proto zástupci firmy nyní žádají prohlášení konkurzu a doporučila ho i předběžná správkyně. Rozhodnout musejí věřitelé. Mají nyní 30 dní na přihlášení pohledávek, jejich přezkum se uskuteční 9. dubna u libereckého soudu.

Seba T dodávala hlavně sypkoviny a lůžkoviny a materiály na profesní ošacení pro armádu, policii a hasiče. Ještě před 15 lety podnik zaměstnával 1200 lidí, postupně ubývali. Důvodem byla modernizace výroby, ale později i zastavení některých nerentabilních provozů. Firma přestala vyrábět příze a tkát, protože nebyla schopna konkurovat levné asijské produkci. Látky v posledních letech nakupovala a jen je dál zpracovává. Předloni podnik uskutečnil zakázky za 166 milionů korun a hospodaření skončilo ztrátou 41,5 milionu.

Leona Vacková dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK