Leasingová firma BOC Aviation si objednala 50 letadel Airbus

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 15. ledna (ČTK) - BOC Aviation, leasingová divize Bank of China, si objednala u evropského výrobce letadel Airbus 50 letadel A320 v katalogové hodnotě pět miliard USD (95,8 miliardy Kč). Pro BOC Aviation je to doposud největší objednávka, řekl dnes agentuře Reuters ředitel leasingové společnosti Robert Martin.

Dodávky letadel se mají uskutečnit v letech 2014 až 2019. Objednávka zahrnuje také 25 strojů s novým motorem, tzv. A320neo.

BOC Aviation má včetně nové dohody nevyřízené objednávky na 100 letadel. Jsou mezi nimi i letadla od konkurenčního Boeingu a Embraeru.

"Po několika letech slabých podmínek na trhu začínáme pozorovat, že se trh obrací," dodal Martin. Majetek BOC Aviation by se měl podle něj do poloviny letošního roku zvýšit na deset miliard USD z osmi miliard na konci června 2012.

BOC Aviation byla původně známá jako Singapore Aircraft Leasing Enterprise (SALE), než ji v roce 2006 koupila Bank of China. Letos bude slavit dvacet let na trhu.

Čínští investoři nyní usilují o větší napojení na mezinárodní trh leasingu letadel. Minulý měsíc se konsorcium vedené firmou New China Trust dohodlo na koupi téměř celé divize leasingu letadel ILFC firmy American International Group za 4,8 miliardy USD.

Americký Boeing odhaduje, že globální letecký trh bude v příštích 20 letech potřebovat nová letadla za čtyři biliony USD. Téměř polovina těchto letadel bude vlastněna leasingovými společnostmi a Čína se má stát velkým růstovým trhem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK