Polská inflace klesla pod cílovou úroveň centrální banky

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Polsku v prosinci klesla na 2,4 procenta z listopadových 2,8 procenta. Poprvé za více než dva roky se tak dostala pod úroveň, kterou si za svůj cíl stanovila polská centrální banka. Vyplývá to z dnešních údajů polského statistického úřadu. Pokles inflace poskytuje bance větší prostor ke snižování úroků.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali o něco mírnější pokles meziroční inflace na 2,5 procenta. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v Polsku v prosinci podle očekávání stouply o 0,1 procenta.

Polská centrální banka si dala za cíl držet inflaci v blízkosti 2,5 procenta. Banka minulý týden podle očekávání opět snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby podpořila domácí ekonomiku. Její hlavní sazba tak klesla na čtyři procenta.

Polský ministr financí Jacek Rostowski minulý týden banku vyzval, aby ve snižování úroku pokračovala. Přerušení poklesu úroků by podle něj bylo vážnou chybou, která by vedla k růstu nezaměstnanosti. "Dnešní údaje posilují pravděpodobnost únorového snížení sazeb," uvedla jedna členka měnové rady centrální banky.

Polský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Zpomalování hospodářského růstu však naznačuje, že Polsko bylo zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně, která zahrnuje některé jeho klíčové obchodní partnery.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomický růst Polska dále zpomalí na jedno procento. Někteří dokonce varují, že výkon ekonomiky by mohl být ještě horší a klesnout až k nule, případně i pod nulu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK