Anglo American Platinum zruší až 14.000 pracovních míst

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 15. ledna (ČTK) - Největší světový producent platiny, společnost Anglo American Platinum, zruší asi 14.000 pracovních míst. Firma chystá největší restrukturalizaci ve svých dějinách a slibuje, že za každé zrušené místo v těžbě vytvoří místo nové, ovšem už mimo těžební sektor. Jihoafrická vláda je ale značně popuzena a tvrdí, že firma s ní tak rozsáhlé propouštění předem nekonzultovala.

Firma uvedla, že zavře dva platinové doly v Jihoafrické republice a další prodá. Hrozí tak, že se bude opakovat situace z loňského roku, kdy se kvůli propouštění v jihoafrických dolech mohutně stávkovalo. Zhruba 50 lidí tehdy přišlo o život.

Reakce na oznámení na sebe nenechala dlouho čekat. Ohradili se jak vládní činitelé, tak odborový předák v organizaci Amplats, která je součástí Anglo American Platinum a které se reorganizace dotkne nejvíce. Odbory varovaly, že pokud firma svůj záměr bude realizovat, jejich svaz zorganizuje stávky v dolech po celé Jihoafrické republice.

Anglo American Platinum vlastní v organizaci Amplats zhruba 80procentní podíl. Firma plánuje, že v rámci reorganizace sníží těžbu asi o pětinu, to je asi o 400.000 uncí (oz; 31,1 gramu). Cílem je zefektivnit činnost a zlepšit vyhlídky firmy.

Analytici podle agentury Reuters nicméně tvrdí, že záměr snížit počet zaměstnanců v tak velkém rozsahu možná neodpovídá realitě. Firma se opírá o těžební kapacity dolů Rustenburg, které ale této kapacity ve skutečnosti nedosáhly už řadu let. Produkce by se tak reálně mohla snížit asi o 300.000 uncí.

Cena platiny se v současné době pohybuje kolem 1690 dolarů za unci a je blízko tříměsíčního maxima. Poprvé od loňského března tak vystoupila nad cenu zlata. To se nyní prodává za zhruba 1682 USD/oz. K růstu cen platiny zřejmě vydatně přispívá právě vývoj v Jihoafrické republice, kde je asi 80 procent celosvětově prokázaných rezerv kovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK