Akcie v USA opět klesají, znovu oslabuje emise společnosti Apple

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším poklesem, který byl mimo jiné reakcí na pokračující zlevňování akcií technologické společnosti Apple. Ta se dostala pod silný prodejní tlak po zprávách, že kvůli slabší poptávce byla nucena výrazně snížit objednávky komponentů pro svůj nový chytrý telefon iPhone 5.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.501 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval 0,1 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,2 procenta na 1468 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl ztrátu 0,3 procenta a nacházel se blízko 3107 bodů.

Apple v poledne odepisoval další asi tři procenta na zhruba 487 dolarů. Akcie přitom klesají už třetím dnem za sebou a pohybují se teď nejníže od loňského února.

Na obchodování má ale čím dál větší vliv také nervozita před nadcházejícím jednáním o zvýšení stropu pro zadlužení. S tím, jak roste ekonomika, se tento strop v průběhu let zvyšuje. V posledních letech se ale věnuje velká pozornost zadlužení, a debata o zvýšení stropu tak nabírá značně politický nádech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK