HN:Za elektrárny v Kladně a Zlíně nabízejí zájemci až 12,5 mld Kč

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Předběžné nabídky na koupi uhelných elektráren v Kladně a Zlíně, které provozuje švýcarská energetická skupina Alpiq, podalo osm zájemců v cenovém rozmezí deset až 12,5 miliardy korun. Podle informací Hospodářských novin podal nejvyšší nabídku Energetický a průmyslový holding (EPH). Ode dneška je uchazečům zpřístupněna detailní dokumentace potřebná k závazných nabídkám. Zájemci mají čas do začátku března. Podle HN to bude jedna z největších akvizic letošního roku.

Z osmi uchazečů chce v tendru pokračovat zřejmě jen pět, píše list. Kromě EPH, který v úterý oznámil koupi 49 procent ve Slovenském plynárenském priemyslu, jsou to ČEZ, skupina Penta, skupina PURS a společnost Carpaterra.

Za skupinou PURS stojí podle HN majitel obchodníka s uhlím Carbounion Bohemia Petr Paukner, majitel E-Investu Martin Ulčák a majitelé Sokolovské uhelné František Štěpán a Jaroslav Rokos.

Závaznou nabídku prý naopak nepodají Pražská energetika a Czech Coal Pavla Tykače. Konkrétní záměry pak nechtěl komentovat mluvčí skupiny BXR, kterou spoluvlastní i Zdeněk Bakala, uvedl list.

Za prodej elektráren, jež kromě elektřiny dodávají i teplo zhruba 35.000 odběratelů a v posledních dvou letech skončily ve ztrátě, mohou prý problémy firmy Alpiq ve Švýcarsku. Skupina se tak rozhodla v rámci restrukturalizace a snížení celkového zadlužení, které v roce 2011 dosahovalo 4,7 miliardy franků (téměř 100 miliard korun). Kromě Česka plánuje prodeje i ve Finsku, Itálii a Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK