Japonské akcie prudce klesly, uškodil jim růst kurzu tamní měny

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie dnes prudce oslabily, a jejich hlavní index Nikkei tak zaznamenal nejhlubší propad za posledních zhruba osm měsíců. K propadu cen akcií vydatně přispěla tamní měna, která po komentářích jednoho z činitelů zastavila pokles a zpevnila. Na devizových trzích klesalo také euro.

 

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 278,64 bodu a den uzavřel slabší o 2,56 procenta na hodnotě 10.600,44 bodu. Podobně širší index Topix klesl o 2,00 procenta a skončil na 888,11 bodu. Japonské akcie ale vytrvale zpevňovaly už od poloviny loňského listopadu, takže investoři mají důvod vybrat zisky a z trhu odejít.

Na příliš rychlý pokles kurzu jenu upozornil ministr pro ekonomické oživení Akira Amari. Naopak proti vysokému kurzu eura ústně zakročil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker, který řekl, že euro je nebezpečně vysoko. Jednotná evropská měna se tak vydala dolů.

"Pokles kurzu jenu byl až dosud poněkud rychlý," řekl šéf devizových obchodů v bance State Street Kimihiko Tomita. "Pokud je ten pokles příliš rychlý, stejně rychlý může být i obrat. Mně se zdá, že Amariho slova byla záměrnou snahou zbrzdit přehřátí trhu," dodal.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 88,08 JPY, podobně euro k jenu odepsalo 0,9 procenta na 116,92 JPY. K dolaru euro oslabilo o 0,2 procenta na 1,3280 USD.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK