Zaměstnanci platinových dolů v Jihoafrické republice stávkují

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 16. ledna (ČTK) - Zaměstnanci tří platinových dolů v Jihoafrické republice zahájili stávku. Dali tak najevo svůj nesouhlas s oznámením největšího světového producenta platiny, společnosti Anglo American Platinum, který hodlá v Jihoafrické republice zavřít několik dolů a propustit až 14.000 lidí. Firma uvedla, že krok zaměstnanců je nezákonný.

"Společnost Anglo American Platinum (Amplats) potvrzuje, že skupina zaměstnanců v dolech Khomanani, Thembelani a Tumela dnes ráno odmítla sfárat a zapojila se do ilegální stávky," sdělila agentuře Reuters mluvčí firmy Mpumi Sitholeová. Potvrdila tak dřívější slova odborového předáka Evanse Ramogky, který řekl, že horníci z dolů Rustenburg nenastoupili ani na noční směnu.

Jihoafrická média informovala, že zaměstnanci svolali schůzku, na které chtějí dohodnout větší stávkovou akci. Hrozí tak, že se bude opakovat situace z loňského roku, kdy při mohutných protestech horníků zahynulo asi 50 lidí.

Firma v úterý uvedla, že v rámci reorganizace sníží těžbu asi o pětinu, to je asi o 400.000 uncí (oz; 31,1 gramu). Cílem je zefektivnit činnost a zlepšit vyhlídky firmy. V Jihoafrické republice firma působí prostřednictvím své součásti Amplats. V ní drží zhruba 80procentní podíl. v Jihoafrické republice se nachází asi 80 procent celosvětově prokázaných rezerv platiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK