Minimální mzda od ledna 2013

16.01.2013 | , Finance.cz
DANĚ


Jediná minimální mzda pro všechny bez ohledu na zdravotní postižení. Taková změna platí od 1. ledna 2013, kdy vláda zrušila všechny nižší sazby minimální mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce o této novince informovat, proto nově také vydalo leták, který ji vysvětluje.

„Chceme, aby všichni lidé bez ohledu na zdravotní postižení byli za svoji práci stejně odměňovaní. Proto jsme sjednotili dosud rozdílné sazby minimální mzdy,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Nově je dnes minimální mzda 48,10 korun pro zaměstnance odměňované hodinovou mzdou a pro zaměstnance odměňované měsíční mzdou 8 000 korun. V obou případech se předpokládá čtyřicetihodinová týdenní pracovní doba. Platit naopak přestaly tyto další minimální sazby.

Sazby:

  • 90 % její základní sazby pro mladé zaměstnance ve věku od 18 do 21 let v prvním pracovním poměru po dobu 6 měsíců od jeho vzniku,
  • 80 % její základní sazby pro mladistvé zaměstnance,
  • 75 % její základní sazby pro zaměstnance pobírající invalidní důchod pro invaliditu I. nebo II. stupně a
  • 50 % její základní sazby pro zaměstnance pobírající invalidní důchod pro invaliditu III. stupně nebo mladistvého invalidního zaměstnance ve III. stupni, který nepobírá invalidní důchod.

„Je důležité, aby o změně lidé věděli,“ říká ministryně Ludmila Müllerová. Nové letáky jsou pro zájemce zdarma k dispozici na všech krajských pobočkách Úřadu práce, oblastních inspektorátech práce či krajských úřadech. Vyzvednout si je mohou také na finančních ředitelstvích, České správě sociálního zabezpečení a Státním úřadu inspekce práce. Leták je dostupný také na webu MPSV, k dispozici je i v tištěné podobě v nákladu 26 000 kusů.

Změna, která se týká minimální mzdy, je v souladu s Národního plánem vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením a vychází z principu rovnosti v odměňování zaměstnanců. A vychází z nařízení vlády č. 246/2012 Sb., které změnilo nařízení č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě. Podrobnosti najdete zde.


Zdroj: MPSV

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ