Ceny ropy stouply po zprávě o poklesu zásob v USA

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně stouply kvůli zprávě o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a přetrvávajícím obavám investorů ohledně dodávek.

Severomořská ropa Brent večer zdražila o 30 centů na 110,60 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 60 centů na 93,88 dolaru, napsala agentura Reuters.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 951.000 barelů. Analytici přitom očekávali nárůst o 2,3 milionu barelů.

K růstu cen ropy přispěla rovněž zpráva o zastavení provozu jednoho z ropovodů v Severním moři. To je důsledkem uzavření naleziště Cormorant Alpha po úniku ropy.

"Výpadky v Severním moři tlačí cenu Brentu vzhůru. Dodávky Brentu jsou v posledním roce dost nespolehlivé a tyto výpadky vedou k větší vrtkavosti ceny," uvedl analytik Jason Gammel ze společnosti Macquarie.

Ceny ropy tlačí vzhůru rovněž geopolitické faktory. Jejich výraznějšímu růstu však brání nepříznivé údaje z Evropy, například dnešní zpráva o poklesu prodeje automobilů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,60 110,30 New York - Nymex WTI únor 93,88 93,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK