Japonský jen druhý den za sebou posiluje

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Japonský jen druhý den za sebou roste vůči dolaru i euru. Může za to varování japonského ministra před nadměrným poklesem jenu. Euvropská měna také pokračuje ve ztrátách k dolaru kvůli úternímu komentáři šéfa Euroskupiny.

V 19:10 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,3278 USD a k jenu o půl procenta na 117,50 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 88,48 JPY.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker v úterý uvedl, že kurz eura je nebezpečně vysoký, což přimělo investory k prodeji eura. Dnes se euru podařilo na krátkou chvíli ztráty smazat, když člen Evropské centrální banky Ewald Nowotny prohlásil, že směnný kurz není důvodem pro velké obavy, což pomohlo euru předchozí ztráty smazat.

Na euro nadále tlačí slabá statistika z Evropy, která zdůraznila rozdíl vývoje s americkou ekonomikou, která oživuje, i když stále pomalu. Poptávka po nových autech v Evropě byla loni nejnižší za 17 let a dokonce i německou ekonomiku trápí recese v eurozóně. Pokud budou statistické údaje nadále slabé, mohla by ECB dále snížit sazby, což by bylo pro euro negativní.

Naopak pro dolar byla příznivá dnešní zpráva, že inflační tlaky v USA zůstávají tlumené. Centrální banka USA (Fed) tak má nadále dostatek prostoru pro podporu ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK