USA pozastavily provoz letadel Boeing 787 Dreamliner

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. ledna (ČTK) - Americký Federální úřad pro letectví (FAA) ve středu prozatím zastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner ve Spojených státech. Oznámil, že vzhledem k nedávné sérii bezpečnostních problémů je potřeba naléhavě zakročit.

Leteckém společnosti budou nejdříve muset prokázat, že moderní baterie v letadle jsou bezpečné a teprve potom FAA jim opět povolí vzlétnout. Americký úřad informoval také své protějšky v dalších zemích.

Boeing 787 Dreamliner, který patří k nejmodernějším letadlům současnosti, postihla v poslední době série závad, například exploze baterie a následný požár. Kvůli tomu provoz nových boeingů dočasně zastavily dvě japonské letecké společnosti All Nippon Airways a Japan Airlines.

FAA oznámil, že bude s Boeingem spolupracovat na tom, aby dreamlinery "mohly co nejrychleji a co nejbezpečněji opět létat". Úřad ale neoznámil časový rozvrh pro nápravu problémů.

V provozu je zatím 49 letadel Dreamliner. Nejvíc jich mají japonské společnosti Japan Airlines a All Nippon Airways, vlastní je také aerolinky z Indie či Kataru. Ve Spojených státech je mají jen United Airlines, které provozují šest těchto strojů.

Zakázky má Boeing na více než 800 dreamlinerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK