Japonské akcie po komentáři ministra mírně rostly, jen oslabil

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes smazaly počáteční ztráty a zpevnily. K růstu přispělo oznámení japonského ministra hospodářství, že jeho poznámka z počátku tohoto týdne k jenu byla špatně interpretována. Oznámení pomohlo hlavně akciím vývozců. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 0,1 procenta na 10.609,64 bodu.

Dow Jones Newswires dnes citoval ministra hospodářství Akiru Amariho, který prohlásil, že je politováníhodné, že jeho poznámka k jenu z úterý byla nesprávně vyložena. Podle médií Amari v úterý varoval před možným nebezpečím, které může přinést nadměrné oslabení jenu, což způsobilo posilování japonské měny k dolaru i euru.

Automobilka Toyota Motor zpevnila o 1,3 procenta a Honda o 1,7 procenta. Výrobce robotů Fanuc stoupl o 1,5 procenta. Akcie firmy Sharp posílily o 7,3 procenta po zprávě, že by mohl prodat svůj montážní závod na televizory v Číně skupině Lenovo. Ztráceli však dodavatelé amerického Boeingu, protože Spojené státy, Evropa, Indie a Japonsko rozhodly o dočasném vyřazení z provozu letadel Boeing 787 Dreamliner, než se prokáže, že jejich baterie jsou bezpečné.

Japonský jen v reakci na poznámku ministra hospodářství Amariho v Asii oslaboval. Trhy se nyní soustředí na dvoudenní zasedání měnového výboru japonské centrální banky, které začíná v pondělí. Očekává se, že banka přijme nový inflační cíl. Dolar vůči jenu dnes zpevnil o 0,3 procenta na 88,61 JPY, od počátku týdne však dolar klesl o 0,8 procenta. Euro k dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3302 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK