Portugalsko je podle premiéra blízko k překonání finanční krize

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Portugalsko je blízko k překonání finanční krize a návratu na dluhopisové trhy poté, co vláda uskutečnila úsporná opatření spojená s mezinárodní úvěrovou pomocí. Uvedl to dnes portugalský premiér Pedro Passos Coelho. Země by se podle podmínek pomoci měla vrátit na dluhopisové trhy v letošním roce.

 

Portugalsko výrazně snížilo vládní výdaje a uskutečnilo další úsporná opatření, aby splnilo podmínky pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). "Úsilí naší země ukazuje, že jsme blízko k překonání nouzové situace," uvedl Coelho v projevu k parlamentu.

Portugalsko podle Coelha ještě musí zreformovat veřejný sektor, aby zajistilo jeho dlouhodobou udržitelnost. "Musíme přemýšlet o tom, co budeme dělat, jakmile tato krizová situace skončí," upozornil premiér. "Chceme uhájit sociální stát v udržitelné podobě," dodal.

Portugalská vláda nyní plánuje nové úspory v objemu čtyř miliard eur (přes 100 miliard Kč), které chce příští měsíc představit mezinárodním věřitelům. V zemi však v posledních měsících roste odpor k úsporným opatřením a množí se protestní pochody a stávky, napsala agentura Reuters.

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Země loni v září dostala od věřitelů více času k dohodnutému snižování rozpočtových deficitů, protože úsporná opatření snížila příjmy daní. I přes tento schodek věřitelé pochválili zemi za to, že se snaží zavést přísnější výdajové škrty a zvýšit daně.

Portugalská centrální banka tento týden zhoršila odhad vývoje domácí ekonomiky, protože slabší globální růst má negativní dopad na poptávku po vývozu a domácí spotřeba klesá. V letošním roce banka očekává pokles hrubého domácího produktu o 1,9 procenta místo dříve uváděných 1,6 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK