Akcie v Tokiu mírně oslabily, trh sledoval centrální banku

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, hlavní index ale celý den hledal směr a obchodníci vyhodnocovali dopady rozhodnutí tamní centrální banky. Ta podle očekávání zdvojnásobila inflační cíl na dvě procenta, překvapivě ale zvýšila nákup aktiv na neomezený objem. Kurz jenu na to nejprve zareagoval propadem, později se ale vzchopil, protože s novým opatřením se počítá až od příštího roku.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 37,81 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,35 procenta na hodnotě 10.709,93 bodu. Po rozhodnutí banky se vydal prudce vzhůru a dostal se až nad 10.859 bodů, později ale část zisků odepsal, neboť investoři začali vybírat zisky. Širší index Topix oslabil o 0,44 procenta na 901,15 bodu.

Japonská centrální banka nyní uplatňuje podpůrnou měnovou politiku, v jejímž rámci má v plánu nakupovat aktiva až zhruba do 101 bilionů jenů (asi 21,7 bilionu Kč). Finanční trhy očekávaly, že banka tento objem znovu o trochu zvýší, místo toho ale banka překvapivě oznámila, že cíl už nebude pevně stanoven a v zásadě je otevřený.

Kurz jenu v reakci na rozhodnutí centrální banky nejprve prudce klesl vůči dolaru, později ale část ztrát smazal. Centrální banka je pod značným tlakem nové vlády, aby dělala víc pro podporu hospodářského růstu. Cílem vlády je také zastavit deflační vývoj, s nímž se Japonsko potýká řadu let. Výsledek dvoudenního zasedání centrální banka nezvykle oznámila společně s vládou.

Dolar k jenu přechodně vystoupil až na 90,18 JPY, a nacházel se tak blízko maxima za 2,5 roku. Později ale dolar klesl na 89,19 JPY, a za celý den tak měl ztrátu půl procenta. Euro k dolaru zpevnilo na 120,18 JPY, později se ale vrátilo na 118,75 JPY, což byl denní pokles asi o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK