Rozpočtový schodek Řecka loni klesl téměř o třetinu

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 22. ledna (ČTK) - Rozpočtový schodek Řecka v loňském roce klesl téměř o třetinu na 15,7 miliardy eur (zhruba 400 miliard Kč) z předloňských 22,8 miliardy eur. Vyplývá to z konečných údajů, které dnes zveřejnilo tamní ministerstvo financí.

Deficit se tak snížil na 8,1 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 9,4 procenta. Cílem vlády a mezinárodních věřitelů pro loňský rok byl pokles schodku na 16,3 miliardy eur, tedy na 8,4 procenta HDP, napsala agentura DPA.

"Řecko splnilo své cíle," uvedl řecký ministr financí Jannis Sturnaras. Atény doufají, že v letošním roce dosáhnou přebytku u primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu. Loni podle údajů ministerstva činil schodek primárního rozpočtu 3,5 miliardy eur, tedy 1,8 procenta HDP.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí. Řecko se už pět let nachází v recesi a analytici předpokládají, že tamní ekonomika se vrátí k růstu nejdříve v příštím roce.

MMF minulý týden odsouhlasil, že uvolní Řecku další peníze z úvěrové pomoci, a uvedl, že Atény se pohybují správným směrem. Šéfka MMF Christine Lagardeová nicméně v rozhovoru pro řecký list Katimerini vyzvala k urychlení privatizace, boje s daňovými úniky a omezování byrokracie.

Aténský hospodářský institut IOBE tento měsíc předpověděl, že řecká ekonomika letos vykáže propad o 4,6 procenta. Jeho prognóza je tak horší než odhad řecké vlády i mezinárodních věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK