Vláda schválila prodej majetku SŽDC za téměř devět milionů Kč

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes schválila prodej nevyužitých pozemků a drážních domků patřících Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). ČTK to řekl Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerstva dopravy, které kabinetu žádost předložilo. Hodnota tohoto zbytného majetku je téměř devět milionů korun. Získané peníze hodlá správa železnic investovat do oprav, rekonstrukce a modernizace železniční dopravní cesty.

 

Návrh obsahuje celkem 28 žádostí o prodej nebo směnu nemovitostí. U dvou pozemků v Praze a v Duchcově vybere správa železnic kupce formou výběrového řízení, dalších devět pozemků společnost odprodá nebo vymění s obcí, ve které se tyto nemovitosti nachází, a zbylých 17 nemovitostí prodá předem vytipovaným žadatelům. S odprodejem a směnou nepotřebného majetku už dříve souhlasila správní rada SŽDC.

SŽDC nepotřebný majetek prodává průběžně. Vloni v červenci například prodala nepotřebné pozemky a drážní domky za 15 milionů korun.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor do výstavby tratí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK