Ekonomika eurozóny zřejmě nabírá dech, ukázal index aktivity

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


 Ekonomika eurozóny zřejmě nabírá dech. Ukazuje to alespoň index aktivity, jehož předběžnou hodnotu zveřejnila organizace Markit. Její souhrnný index, který sleduje aktivitu ve službách i průmyslu, za leden vystoupil na 48,2 bodu. Dostal se tak nejvýše za deset měsíců a znamená to i lepší výsledek, než se čekalo.

 

Aktivita nicméně pokračuje v poklesu. K tomu, aby se opět zvyšovala, by index musel vystoupit nad 50 bodů. Ta je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokud je index pod ní, znamená to, že aktivita dál klesá, i když pomaleji než v prosinci.

Průzkum, který odráží poznatky zástupců asi 5000 firem z celé eurozóny, tak podporuje slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten už minulý týden řekl, že eurozóna těží z "pozitivní nákazy". Tím je myšleno, že když se situace zlepšuje v jedné zemi, začíná se tento příznivý vliv ukazovat i v zemích sousedních.

V prosinci byl souhrnný index aktivity na 47,2 bodu. Analytici s růstem indexu počítali, v anketě agentury Reuters ale v průměru předpokládali, že se hodnota indexu zvýší pouze na 47,5 bodu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK