Ceny ropy díky nadějím na oživení ekonomiky dál rostou

25.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v mírném růstu a severomořská ropa Brent dosáhla nového tříměsíčního maxima v blízkosti 114 dolarů za barel. Trh dál podporují příznivé zprávy z největších světových ekonomik, které vyvolávají naděje na globální oživení a růst poptávky.

Ropa Brent před 15. hodinou zpevnila o 50 centů ke 113,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI posílila stejným tempem na zhruba 96,50 dolaru.

Cenu ropy od čtvrtka tlačí vzhůru zprávy z ekonomiky v podobě údajů o vývoji zpracovatelského průmyslu v Číně, eurozóně a USA. Dnes trh podpořil vzestup indexu podnikatelské důvěry v Německu na maximum za více než rok.

"Pokud si sestavíme poslední makroekonomické údaje do jednoho celku, uvidíme, že prostředí pro ropu se zlepšuje a rizika pro globální ekonomiku v podobě fiskálního útesu v USA a útlumu v eurozóně ustoupila," řekl agentuře Reuters analytik BNP Paribas Harry Tchilinguirian. Proti silnějšímu růstu cen ale působí vysoké globální dodávky suroviny.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 113,76 113,28 New York - Nymex WTI březen 96,48 95,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK