ROP Severovýchod má financím za chyby uhradit 160 mil. Kč

25.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 25. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí chce po Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, aby zaplatily 160 milionů korun kvůli chybám zjištěným v evropských projektech. Pokud kraje nezaplatí, Regionálnímu operačnímu programu Severovýchod nebude obnovena takzvaná certifikace. To by znamenalo zastavení evropských peněz pro další projekty, které by měly dotace čerpat v příštím roce. ČTK to dnes řekl předseda regionální rady Martin Půta.

"Podobně jsou na tom i další kraje v republice. V únoru bychom proto společně měli jednat s vládou. V našem rozpočtu takové peníze nemáme," uvedl Půta. Aby se nezastavil přísun peněz pro další projekty, potřebují podle něj certifikaci obnovit do konce roku.

Výtky ministerstva přitom považuje regionální rada za neopodstatněné. "Právní i jiné posudky, včetně vyjádření antimonopolního úřadu, odpovídají názoru regionální rady. Tedy, že v některých projektech, které auditní orgán (ministerstva financí) napadá, příjemci nepochybili. Na svém požadavku ale auditní orgán trvá a unijní prostředky budou pro ROP Severovýchod uvolněny až poté, co Severovýchod zaplatí," uvedl Zdeněk Vašák pověřený vedením úřadu Regionální rady.

Proti rozhodnutí se ohrazují i příjemci dotací, zejména město Králíky a Dopravní podnik města Liberce, které se měly pochybení dopustit. I jim hrozí, že budou vracet do rozpočtu ROP Severovýchod část dotace, kterou podle auditního orgánu čerpaly neoprávněně. "Posudky ukazují, že příjemci nepochybili, a není vyloučené, že se budou bránit soudně,“ upozornil Vašák.

Jeho slova potvrzuje šetření antimonopolního úřadu (ÚOHS), který se zabýval oběma spornými zakázkami - modernizací tramvajové tratě v úseku Fügnerova-Mlýnská-Klicperova v Liberci a zakázkou na Vojenské muzeum v Králíkách. Narozdíl od auditního orgánu ÚOHS chyby nenašel. Město Králíky by případným vracením části dotace bylo citelně postiženo. "Měli jsme vrátit asi deset milionů korun. To je čtvrtina našich ročních daňových příjmů a to by pro nás bylo hodně špatné," řekla již dříve ČTK starostka Jana Ponocná. V Liberci prověřoval antimonopolní úřad rekonstrukci tramvajové trati z Liberce do Vratislavic, kde měl podle auditorů ministerstva dopravní podnik pochybit tím, že zakázku rozdělil do dvou. Rekonstrukce se týkala úseku od Fügnerovy ulice přes Mlýnskou do Klicperovy. Podniku hrozí, že bude muset vrátit zhruba 80 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK