Americké akcie díky firemním zprávám dál rostou

25.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v první polovině dnešního obchodování díky příznivým firemním zprávám v růstu. Širší index S&P 500 posiluje již osmý den po sobě, a pokud dnes skončí v kladných číslech, zaznamená nejdelší sérii růstu za více než osm let.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,3 procenta na zhruba 13.863 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,2 procenta na 1498 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,3 procenta na 3139 bodů.

S&P 500 ve čtvrtek dočasně vystoupil na pětileté maximum nad 1500 bodů a od počátku ledna získává asi pět procent. Wall Street v posledních týdnech podporují vesměs příznivé firemní výsledky, politické dohody ve Washingtonu, které odvrátily masivní zvýšení daní a rozšířily dluhový strop, a povzbudivé zprávy z globální ekonomiky. K růstu přispívá také sezonní příliv peněz na akciový trh.

Burzu dnes podpořily výsledky firem jako Procter & Gamble a Honeywell, jejichž kurzy výrazně rostly. Podle údajů agentury Thomson Reuters překonalo očekávání 67 procent ze 133 firem S&P 500, které dosud zveřejnily výsledky posledního čtvrtletí. Růst později oslabily údaje o prosincovém poklesu amerického trhu nových rodinných domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK