Apple byl v pozici nejhodnotnější firmy světa předstižen Exxonem

25.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Společnost Apple dnes z hlediska tržní hodnoty nakrátko předstihl ropný koncern Exxon Mobil, který se tak po roce stal opět nejhodnotnější firmou světa. Akcie přední světové technologické firmy dál pokračují v poklesu, protože investoři mají po posledních výsledcích Applu obavy ze ztráty jeho dominance na trhu chytrých telefonů.

 

Akcie Applu ke konci první poloviny dnešního obchodování klesly o dvě procenta na 441,30 dolaru a tržní kapitalizace společnosti se podle výpočtu agentury Reuters dostala na zhruba 416 miliard dolarů (7,9 bilionu Kč). Akcie Exxonu byly v té době bez větší změny a tržní hodnota společnosti činila 416,5 miliardy dolarů.

Apple nahradil Exxon v čele žebříčku firem s nejvyšší hodnotou na světě poprvé v létě 2011 a definitivně ke konci loňského ledna. Kurz jeho akcií se loni 19. září dostal na své maximum 702,10 dolaru, což zvedlo tržní hodnotu společnosti na 658 miliard dolarů. Od té doby hodnota firmy klesla o asi 240 miliard USD, což odpovídá hodnotě druhého největšího amerického ropného koncernu Chevron.

Ve čtvrtek se akcie Applu propadl o téměř 11 procent a firma ze své tržní hodnoty ztratila asi 50 miliard dolarů. Trh reagoval na nepříznivý prodej telefonů iPhone v posledním čtvrtletí spolu se slabým výhledem. Apple nenaplnil odhady celkových tržeb už třetí čtvrtletí po sobě a investoři se obávají, že bez nových produktů se to nezlepší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK