Japonské akcie díky bankám obnovily růst

29.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes setřásl počáteční slabost a obnovil růst. K oživení z počátečního poklesu, který navazoval na pondělní vybírání zisků z předešlého dlouhého vzestupu, mu dopomohly hlavně vyhlídky na zisky bank. Na devizovém trhu japonský jen po počátečním růstu začal opět klesat.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei v závěru stoupl o 0,4 procenta na 10.866,72 bodu. Je tak nyní 1,2 procenta pod pondělním průběžným 32měsíčním maximem 11.002,86 bodu. Širší index Topix posílil o 0,8 procenta na 920,76 bodu.

Tokijská burza zpočátku ztrácela zhruba půl procenta vlivem dočasného posílení jenu. Pokračovaly také pondělní snahy investorů zajistit si prodeji zisky z dlouhé růstové série. Ve druhé polovině dnes trh posílily akcie největších bank, které zpevnily o tři až čtyři procenta po zprávě listu Nikkei, že nynější růst akcií posílí v tomto čtvrtletí bankovní zisky.

Investoři v posledních více než dvou měsících masově nakupovali japonské akcie a trh díky tomu výrazně rostl. Vedly je naděje na to, že ekonomická politika nové vlády Šinza Abeho posílí ekonomický růst, zejména vývozce a finanční a realitní sektor.

Na asijském devizovém trhu se kurz jenu po dočasném oživení vrátil na slabé úrovně. Ostatní měny v čele s dolarem ale později získaly vlivem růstu akcií v Tokiu i jinde v Asii.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru klesl o 0,1 procenta na 90,99 JPY a přiblížil se k pondělní úrovni 91,26 JPY, která byla pro japonskou měnu minimem od června 2010. Euro vůči jenu posílilo o 0,1 procenta na 122,32 JPY. Evropská měna proti americké zůstala bez větší změny na 1,3452 a byla stále těsně pod svým pátečním 11měsíčním maximem 1,3480 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK