V tendru na šternberský závod VOP CZ zvítězila Excalibur Army

29.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šternberk (Olomoucko) 29. ledna (ČTK) - Novým majitelem šternberského závodu vojenských opraven VOP CZ by se měla stát společnost Excalibur Army z Přelouče na Pardubicku, která díky nejvyšší cenové nabídce zvítězila ve výběrovém řízení. Výsledky tendru ještě musí z pozice zakladatele státního podniku VOP CZ schválit ministerstvo obrany. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Cena, kterou přeloučská společnost za šternberský závod VOP CZ nabídla, nebyla zveřejněna. Excalibur Army má už nyní část šternberských opraven pronajatou.

Nabídku na odkoupení šternberského závodu VOP CZ podle Pejška podaly firmy Excalibur Army a STV Group. "Dozorčí rada VOP CZ v pondělí schválila závěry hodnotící komise a jako vítěznou určila nabídku společnosti Excalibur Army, která nabídla vyšší kupní cenu. Nyní musí výsledky výběrového řízení ještě schválit ministerstvo obrany," uvedl Pejšek.

Všech 120 pracovníků šternberského podniku VOP CZ dostane do konce ledna výpověď. Část z nich by podle dřívějších informací mohl zaměstnat nový majitel. ČTK zjišťuje vyjádření společnosti Excalibur Army, která má pronajatou vojenskou část areálu opraven ve Šternberku. Excalibur Army zaměstnává zhruba 130 bývalých zaměstnanců někdejšího podniku VOP-026 Šternberk, který byl začleněn do skupiny VOP CZ. Dalších 120 lidí pracovalo pro VOP CZ a zbývajících sedm desítek bývalých zaměstnanců VOP Šternberk už dříve dostalo výpověď.

Šternberský závod se od roku 1951 specializuje na opravy a modernizaci obrněné techniky. Podnik je v zahraničí známý především díky obří zakázce pro švédskou armádu. V letech 1998 až 2001 pro ni VOP-026 Šternberk zmodernizoval 350 bojových vozidel pěchoty. Šternberské opravny se také podílely na projektu nových kolových transportérů Pandur pro českou armádu. Část výrobní kapacity firma využívala pro civilní výrobu.

Státní podnik VOP CZ na konci loňského roku ve Šternberku, Novém Jičíně, Slavičíně, Vyškově a Brně zaměstnával zhruba 1300 lidí. Jeho zakladatelem je ministerstvo obrany. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP CZ je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK