Český pojistný trh loni klesl o 0,1 procenta na 115,5 mld. Kč

29.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český pojistný trh loni pokračoval ve stagnaci. Tuzemské pojišťovny vybraly na pojistném 115,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 0,1 procenta méně. ČTK o tom dnes informovala České asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

 

Zatímco životní pojištění vzrostlo o 1,9 procenta na 47,4 miliardy Kč, neživotní kleslo o 1,4 procenta na 68,1 miliardy korun.

Na rozdíl od předchozích let sílí růstem zájmu o běžně placené produkty role životního pojištění jako nástroje ochrany před riziky nad hlavním cílem zhodnocení peněz. Přes tento pozitivní vývoj počet pojištěných osob nadále klesá. Počet pojistných smluv se proti předchozímu roku snížil o téměř 100.000. "Celkově vývoj trhu životního pojištění nevybočuje z předchozích období, uvedl výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora.

U neživotního pojištění loni pokračoval klesající trend z předchozích období. Určité rozdíly se projevují ve vývoji jednotlivých odvětví. U pojištění motorových vozidel je patrné zbrzdění poklesu předepsaného pojistného v průměru na minus 3,7 procenta z minus sedmi procent v roce 2011. "Tento vývoj je očekávaný, pojistné sazby již dosáhly minima ekonomické rentability produktu a logicky rostou," podotkl Síkora.

Na rozdíl od předchozích let se nepříznivě změnil trend v podnikatelském pojištění. Přestože byl v tomto pojištění začátkem roku růst více než tři procenta, jeho dynamika průběžně zpomalovala a závěrem roku se zastavila na 1,1 procenta.

Nejsilnějšími hráči na pojistném trhu jsou nadále finanční skupiny Generali PPF Holding (Česká pojišťovna, Generali, ČP Zdraví) s podílem 33,1 procenta a skupina VIG (Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna, Pojišťovna České spořitelny) s 29,1 procenta. Z pohledu celkového předepsaného pojistného dosáhla největšího meziročního nárůstu loni ČSOB Pojišťovna (o téměř půl miliardy korun), dále Pojišťovna ČS a Allianz.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK