Ruský Home Credit ovládl banku Home Credit v Kazachstánu

30.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. ledna (ČTK) - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), patřící skupině PPF finančníka Petra Kellnera, dnes oznámila převzetí stoprocentního podílu v kazašské bance Home Credit Bank, kde dosud měla skupina Home Credit minoritu. Převod akcií schválily příslušné regulační úřady, uvedla banka v tiskové zprávě.

V kazašské bance měl zhruba 90procentní podíl český podnikatel Richard Benýšek, ale Home Credit s 9,99 procenty měl na ostatní akcie opci, které využil. Mluvčí skupiny David Sahula neupřesnil částku za Benýškův podíl.

"Tato transakce je součástí strategických plánů skupiny Home Credit v (postsovětském) Společenství nezávislých států. Konsolidace ruských a kazašských aktiv umožní synergii v podnikání, výměnu zkušeností a v důsledku zvýší efektivnost v Rusku a Kazachstánu," uvedl předseda představenstva HCFB Ivan Svítek, kterému nedávno byla svěřena odpovědnost za rozvoj Home Creditu v celém postsovětském prostoru.

Kazašský Home Credit je jedním z hlavních hráčů na trhu spotřebitelských úvěrů v zemi, s podílem na trhu okolo 30 procent.

HCFB, která za tři čtvrtletí loňského roku vydělala v přepočtu 7,6 miliardy Kč, je jedničkou na ruském trhu spotřebitelských úvěrů s více než čtvrtinovým podílem; přibližně tříprocentní podíl má i na trhu úvěrů v hotovosti a na trhu úvěrových karet. Na trhu nezajištěných úvěrů je jedničkou mezi ruskými soukromými bankami a čtvrtá celkově.

Skupina Home Credit kromě Česka, Ruska a Kazachstánu působí i v Číně, na Slovensku, v Bělorusku a ve Vietnamu. Mateřskou firmu holdingu Home Credit B.V. ovládá z 90 procent PPF Group a deset procent v ní drží Jiří Šmejc.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK